Positiivinen luottotietorekisteri tulee - Oletko valmis?

Positiivinen luottotietorekisteri antaa pankeille ja rahoituslaitoksille ajantasaisen tiedon tuloistasi ja lainoista. Lue lisää.

positiivinen luottotietorekisteri
Suomi (Zmarta)

Esimerkki lainakustannuksista: luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-ajat vaihtelevat 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 70.000 €, tarjottu laina voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Joustoluotto.com ei toimi lainanvälittäjänä. Kaikki luotot kilpailuttaa ja välittää hakemuksesi perusteella sinulle sopivin Joustoluotto.comin yhteistyökumppani.

Säästä Joustoluotto.comin avulla, kuten tuhannet muut ovat tehneet

25 000 € laina

Säästö: 312€/v

Laina-aika: 10 v
Korkein korko: 10%
Matalin korko: 8%

15 000 € laina

Säästö: 492€/v

Laina-aika: 15 v
Korkein korko: 12%
Matalin korko: 7%

9000 € laina

Säästö: 204€/v

Laina-aika: 3 v
Korkein korko: 13%
Matalin korko: 8%

11 000 € laina

Säästö: 72€/v

Laina-aika: 12 v
Korkein korko: 9%
Matalin korko: 8%

Näin Joustoluotto.com kilpailutus toimii

hakemus

1. Täytä lainahakemus

Täytä maksuton hakemus muutamassa minuutissa.

vertaile

2. Vertaa lainatarjouksia

Kilpailutus tehdään usean eri pankin ja rahoituslaitoksen kesken.

valitse

3. Valitse paras tarjous

Valitse lainatarjouksista paras vaihtoehto.

Positiivinen luottotietorekisteri tulee – Oletko valmis?

Yksityishenkilöiden taloudellista luotettavuutta arvioidaan yhä useammin erilaisten rekisterien avulla. Suomessa otetaan käyttöön pian uusi järjestelmä, positiivinen luottotietorekisteri, joka kokoaa tiedot henkilöiden luotoista ja tuloista. Tämä rekisteri on suunniteltu auttamaan luotonantajia arvioimaan luottokelpoisuutta sekä edistämään vastuullista lainanantoa ja taloudellista läpinäkyvyyttä.

Rekisterin tarkoituksena ei ole ainoastaan keskittyä negatiivisiin luottotietoihin, kuten aiemmin, vaan tarjota kokonaisvaltaisempi kuva yksityishenkilön taloudellisesta tilanteesta.

Kun olet ottamassa luottoa tai kilpailuttamassa lainoja, positiivinen luottotietorekisteri tarjoaa luotonantajille tärkeää tietoa, jonka avulla he voivat tehdä perusteltuja päätöksiä.

Hyödyntämällä täysin palveluita, kuten Joustoluotto.com, sinulla on mahdollisuus löytää edullisin ja sopivin laina tarpeisiisi.

Mikä on positiivinen luottotietorekisteri?

Positiivinen luottotietorekisteri on uudistus, jota on valmisteltu parantamaan rahoitusmarkkinoiden toimintaa ja yksilöiden luotonhallintaa Suomessa. Rekisterin myötä saat paremman kuvan omista luotoistasi ja tuloistasi.

Luottotietorekisterin tarkoitus

Positiivinen luottotietorekisteri kerää tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista. Sen tavoitteena on ehkäistä ylivelkaantumista ja parantaa luotonantajien mahdollisuuksia arvioida asiakkaiden maksukykyä.

Kun tunnet oman taloustilanteesi paremmin, voit tehdä harkitumpia päätöksiä luottojen ottamisesta.

Positiivisen luottotietorekisterin periaatteet

Positiivinen luottotietorekisteri tulee sisältämään tarkat tiedot lainoistasi, mukaan lukien kuluttajaluotot ja muut velvoitteet.

Tietojen ansiosta voit arvioida maksukykyäsi realistisemmin ja vertailla eri luotonantajien tarjouksia.

Kannattaa hyödyntää palveluita, kuten Joustoluotto.com, kun haluat kilpailuttaa lainat ja löytää itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Positiivisen luottotietorekisterin hyödyt ja merkitys

Positiivinen luottotietorekisteri tarjoaa läpinäkyvää tietoa, joka auttaa sekä lainanottajia että lainanantajia. Rekisteri ehkäisee ylivelkaantumista ja edistää vastuullista lainanottoa.

Edut kuluttajille

Taloushallinnan tuki: Positiivisen luottotietorekisterin avulla voit seurata omaa velkatilannettasi ja nähdä kootusti kaikki lainasi. Tämä helpottaa henkilökohtaista taloudenhoitoasi.

Lainojen kilpailuttaminen: Rekisteri mahdollistaa paremmat tiedot lainanmyöntäjille, mikä taas voi johtaa edullisempiin lainaehtoihin.

Käyttäessäsi palveluita kuten Joustoluotto.com, sinulla on mahdollisuus löytää juuri sinulle sopivin lainatuote.

Edut luotonantajille

Luottokelpoisuuden parempi arviointi: Luotonantajat saavat positiivisesta luottotietorekisteristä kattavaa tietoa lainanhakijan olemassa olevista velvoitteista, mikä parantaa luottopäätösten laatua.

Riskejä vähentävä toiminta: Tarkempien tietojen ansiosta luotonantajat voivat pienentää luottotappioiden riskiä, mikä on tärkeää sekä yritystoiminnan että asiakassuhteiden kannalta.

Edut yhteiskunnalle

Ylivelkaantumisen vähentyminen: Kun kuluttajat ja luotonantajat saavat parempaa tietoa, se auttaa ehkäisemään liiallista lainanottoa ja ylivelkaantumista yhteiskunnassa.

Talouden vakaus: Kun yksityishenkilöt pystyvät hallitsemaan velvoitteitaan paremmin, koko kansantalouden vakaus voi parantua, sillä ongelmallisten velkatilanteiden määrä vähenee.

Luottotietojen hallinnointi

Luottotietojesi kattava hallinnointi on tärkeää, olipa kyseessä sitten luoton hakeminen tai oman taloudellisen aseman seuranta. Positiivinen luottotietorekisteri tarjoaa työkaluja, jotka tukevat sinua näissä tehtävissä.

Tietojen kerääminen

Positiivinen luottotietorekisteri kerää ja ylläpitää tietoja yksityishenkilöiden luotoista.

Nämä tiedot sisältävät muun muassa luottojen määrät, maksuaikataulut ja luottohistorian.

Tiedot luottojesi käytöstä päivittyvät rekisteriin, mahdollistaen nykyisen taloudellisen tilanteesi ajantasaisen arvioinnin.

Voit tarkastella omia tietojasi rekisterissä ja siten hallita luottotietojasi paremmin.

Tietosuoja ja käyttäjien oikeudet

Luottotietorekisterin tietoihin sovelletaan tiukkoja tietosuojakäytäntöjä, taaten henkilötietojesi turvallisuuden.

Sinulla on oikeus tarkastaa omat tietosi ja tarvittaessa asettaa luottokielto, joka estää luottotietojesi luovuttamisen eteenpäin.

Järjestelmän avulla voit myös valvoa sitä, miten tietojasi käytetään.

Rekisterin käyttöönoton myötä sinun on helpompi verrata eri lainatarjouksia, sillä saat selkeän yleiskuvan omasta luottokelpoisuudestasi.

Voit hyödyntää tätä tietoa kilpailuttaessasi lainoja löytääksesi juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Luottotietorekisterin avulla teet tietoon perustuvia päätöksiä omasta taloudestasi.

Käytäntö ja lainsäädäntö

Käsittelemme tässä osiossa positiivisen luottotietorekisterin voimassa olevaa lainsäädäntöä ja tulevia muutossuunnitelmia. Tutustu tarkoin säännöksiin ja uudistuksiin ottaaksesi kaiken hyödyn irti luottojen hallinnasta.

Voimassa olevat lait ja asetukset

Positiivinen luottotietorekisteri on perustettu kotitalouksien ylivelkaantumisen torjumiseksi ja luotonannon tervehdyttämiseksi.

Rekisteri tarjoaa tietoja yksityishenkilöiden luotoista ja niiden hallinnasta.

Vuoden 2024 alusta rekisterin käyttö on laajentunut, ja sen myötä on otettu käyttöön sähköinen asiointipalvelu, josta voit tarkastella omien luottojesi tietoja ja asettaa vapaaehtoisen luottokiellon (vero.fi).

Voimassa olevat lakitekstit, kuten Laki positiivisesta luottotietorekisteristä 739/2022, määrittelevät selkeästi rekisterin toimintaperiaatteet ja käyttötarkoitukset.

Muutokset ja kehityssuunnat

Lainsäädännön kehitys pyrkii varmistamaan, että luottotietorekisteri palvelee kuluttajien ja luotonantajien etua yhä paremmin.

Uudistusten avulla pyritään lisäämään läpinäkyvyyttä, vahvistamaan yksityisyydensuojaa ja edistämään luottomarkkinoiden vakautta.

Kehityssuuntia seurataan aktiivisesti, ja niihin voi vaikuttaa kansalaisaloitteiden kautta.

Luottotietojen hyödyntäminen voi auttaa sinua tekemään parempia taloudellisia päätöksiä ja kannustaa vertailemaan lainaehtoja esimerkiksi Joustoluotto.comin avulla.

Muistathan, että luottotietojen ymmärtäminen ja hallinta on avainasemassa raha-asioissasi, ja nykyinen lainsäädäntö tukee sinua tässä.

Seuraa uudistuksia ja hyödynnä positiivista luottotietorekisteriä vastuullisesti hyödyttääksesi taloudellista tilannettasi.

Positiivisen luottotietorekisterin käyttöönotto

Positiivinen luottotietorekisteri tukee vastuullista lainanantoa keräämällä ja säilyttämällä tietoja yksilöiden luotoista.

Sen ansiosta voit saada paremman yleiskuvan omasta taloudellisesta tilanteestasi ja kilpailuttaa lainat tietoon perustuen.

Prosessi ja aikataulu

Ensimmäinen vaihe: Positiivisen luottotietorekisterin ensimmäinen käyttöönotto tapahtuu vaiheittain.

Ensimmäinen vaihe sisältää useita eri askeleita, jotka tulevat voimaan asteittain, varmistaen sujuvan siirtymän uuteen systeemiin.

  • 2024: Käyttöönoton odotetaan alkavan vuonna 2024, jonka jälkeen rekisteri päivittyy jatkuvasti.
  • 2025-2026: Rekisterin toisesta käyttöönotosta tiedotetaan myöhemmin, edistäen rekisterin tehokkuutta ja kattavuutta.

Vero.fi tarjoaa tarkempaa tietoa aikatauluista ja käyttöönoton vaiheista.

Haasteet ja ratkaisut

Tekniset haasteet: Käyttöönottoon liittyy monimutkaisia teknisiä vaatimuksia ja haasteita.

Niiden ratkaisemiseksi tehdään muutoksia ohjeistuksessa, mikä mahdollistaa joustavan sopeutumisen ja mahdollisten ongelmien estämisen.

  • Järjestelmien integraatio: Luotonantajien tulee päivittää omat järjestelmänsä, jotta ne voivat vaihtaa tietoja tehokkaasti uuden rekisterin kanssa.
  • Tietoturva: Tietojen suojaus on keskeinen huolenaihe ja siihen vastataan korkeatasoisilla tietoturvaratkaisuilla.

Saat lisätietoja haasteista ja ratkaisuista rekisterin käyttöön ottoon liittyen vero.fi sivulta.

Loppupäätelmät

Positiivinen luottotietorekisteri on järjestelmä, joka tukee vastuullista lainanantoa ja talouden hallintaa. Se on luotu tarjoamaan luotonantajille kattava käsitys yksilöiden nykyisistä veloista. Näin he voivat tehdä paremmin informoituja luottopäätöksiä.

  • Käyttöönotto: Positiivinen luottotietorekisteri on otettu Suomessa käyttöön vaiheittain, alkaen kuluttajaluotoista.
  • Tietojen ilmoittaminen: Luotonantajat raportoivat rekisteriin, mikä edistää läpinäkyvyyttä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään omaa taloudellista asemaasi paremmin.

Rekisterin on todettu vähentävän ylivelkaantumisen riskiä. Kun harkitset lainan ottamista, on tärkeää tarkastella tarjolla olevia vaihtoehtoja ja kilpailuttaa lainat. Joustoluotto.com tarjoaa välineet lainojen vertailuun. Näin voit löytää edullisimman koron ja sopivimpien lainaehtojen.

Muista aina arvioida oma maksukykysi ja lainan tarpeellisuus ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Positiivisen luottotietorekisterin avulla voit seurata omia luottotietojasi ja pysyä ajan tasalla nykyisestä luottotilanteestasi.