Lainan vakuus - Vältä yleisimmät virheet lainaamisessa!

Lue mihin lainan vakuuksia tarvitaan. Voit halutessasi kilpailuttaa lainat vakuuksilla tai ilman. Lue lisää.

lainan vakuus
Suomi (Zmarta)

Esimerkki lainakustannuksista: luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-ajat vaihtelevat 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 70.000 €, tarjottu laina voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Joustoluotto.com ei toimi lainanvälittäjänä. Kaikki luotot kilpailuttaa ja välittää hakemuksesi perusteella sinulle sopivin Joustoluotto.comin yhteistyökumppani.

Säästä Joustoluotto.comin avulla, kuten tuhannet muut ovat tehneet

25 000 € laina

Säästö: 312€/v

Laina-aika: 10 v
Korkein korko: 10%
Matalin korko: 8%

15 000 € laina

Säästö: 492€/v

Laina-aika: 15 v
Korkein korko: 12%
Matalin korko: 7%

9000 € laina

Säästö: 204€/v

Laina-aika: 3 v
Korkein korko: 13%
Matalin korko: 8%

11 000 € laina

Säästö: 72€/v

Laina-aika: 12 v
Korkein korko: 9%
Matalin korko: 8%

Näin Joustoluotto.com kilpailutus toimii

hakemus

1. Täytä lainahakemus

Täytä maksuton hakemus muutamassa minuutissa.

vertaile

2. Vertaa lainatarjouksia

Kilpailutus tehdään usean eri pankin ja rahoituslaitoksen kesken.

valitse

3. Valitse paras tarjous

Valitse lainatarjouksista paras vaihtoehto.

Lainan vakuus: Miten se vaikuttaa lainan saantiin?

Lainan vakuus on keskeinen käsite luotonotossa. Ymmärtämällä sen periaatteet voit suojata taloudellista tilannettasi ja mahdollisesti saavuttaa paremmat lainaehdot.

Kun otat lainan, lainanantaja saattaa vaatia vakuuden, joka toimii lainan takaisinmaksun vakuutena. Mikäli et pystyisi maksamaan lainaa takaisin, lainanantaja voi lunastaa vakuuden ja kattaa sen avulla lainasaatavansa. Vakuus pienentää lainanantajan riskiä ja voi siksi mahdollistaa lainan paremmilla ehdoilla.

Vakuutena voidaan käyttää muun muassa kiinteistöä, arvopapereita tai muuta arvokasta omaisuutta. On tärkeää tietää, mitä omaisuutta voi käyttää vakuutena ja miten vakuuden arvo määritellään, sillä se vaikuttaa lainan määrään ja ehtoihin.

Asuntolainassa esimerkiksi ostettava asunto on tyypillisesti lainan päävakuus, mutta joskus tarvitaan myös lisävakuuksia.

Lainan vakuus

Lainan vakuus on keskeinen osa lainanhakuprosessia. Se määrittää lainaehtoja ja vaikuttaa lainan kustannuksiin.

Lainan vakuuden määritelmä

Lainan vakuutena toimii omaisuus, jonka lainanottaja antaa pankille pantiksi. Tämä varmistaa, että pankki saa lainaamansa summan takaisin, mikäli lainanottaja ei pysty sitä maksamaan.

Vakuuden tärkeys lainan hakemisessa

Vakuus vähentää lainanantajan riskiä ja voi mahdollistaa lainan saamisen suuremmalle summalle. Ilman vakuuksia lainan saaminen voi olla hankalampaa tai lainan ehdot, kuten korko, voivat olla epäedullisemmat.

Erilaisest lainan vakuudet

Lainavakuuksina voi käyttää muun muassa:

  • Asuntolainan vakuutena yleensä ostettava asunto.
  • Muina vakuuksina esimerkiksi osakkeet, sijoitusrahastot tai auto.
  • Henkilötakaus myös mahdollinen.

Vakuuden vaikutus lainan kustannuksiin

Vakuudet voivat pienentää lainan korkoa, sillä ne alentavat lainanantajan riskiä. Suurempi vakuus voi johtaa edullisempaan lainatarjoukseen.

Lainan vakuuden riskit ja edut

Edut:

  • Paremmat lainaehdot.
  • Mahdollisuus saada lainaa suurempi summa.

Riskit:

  • Vakuuden menetys, mikäli et pysty maksamaan lainaa.
  • Lisävakuuksien vakuusarvo voi alentua, mikä voi vaikuttaa jo olemassa oleviin lainaehtoihin.

 

Asuntolainan vakuudet

Asettamalla vakuuksia lainanmyöntäjälle, saat turvattua asuntolainasi. Vakuudet ovat lainanmyöntäjän turva lainan takaisinmaksulle ja niiden arvo vaikuttaa lainan ehtoihin.

Asuntolainan vakuuden perusteet

Ostamasi asunto toimii asuntolainasi ensisijaisena vakuutena. Pankit arvioivat asunnon vakuusarvon, joka yleensä on noin 70 prosenttia asunnon arvosta. Tämä arvio määrittää kuinka paljon voit saada lainaa vakuutena olevaa asuntoa vastaan.

Ostettavan asunto vakuutena

Ostettava asunto voi toimia lainan vakuutena, ja sen vakuusarvo on keskeinen tekijä lainapäätöksessä. Vakuusarvo määräytyy tyypillisesti 70 prosentin paikkeilla ostettavan asunnon arvosta.

Omien säästöjen käyttäminen vakuutena

Omia säästöjäsi voidaan käyttää asuntolainan vakuutena, mikäli ostettavan asunnon vakuusarvo ei yksinään riitä kattamaan tarvittavaa lainamäärää. Omien säästöjesi osuuden tulisi kuitenkin olla vähintään oma osuus lainan määrästä.

Lisävakuuksien hyödyntäminen

Jos asunnon ja omien säästöjesi vakuusarvo ei yllä lainan tarvitsemaan kokonaismäärään, voit käyttää lisävakuuksia. Näitä voivat olla esimerkiksi toinen kiinteistö, arvopaperisalkku tai vanhempiesi takaus.

Pankin vaatimukset ja vakuuden arviointi

Pankki arvioi hankkimasi omaisuuden arvon ja sen soveltuvuuden lainan vakuudeksi. Vakuuden tulee olla sellainen, että pankki voi tarpeen vaatiessa realisoida sen lainan takaisinmaksua varten.

Valtiontakaus asuntolainan vakuutena

Valtiontakaus voi auttaa sinua saamaan asuntolainaa, jos muut vakuudet eivät ole riittäviä. Takaus voi kattaa jopa 20 prosenttia asuntolainan määrästä, mikä vähentää tarvetta muille vakuuksille.

Vaihtoehtoiset vakuudet asuntokaupassa

Joskus voit käyttää vaihtoehtoisia vakuuksia. Esimerkiksi voit käyttää vierasvelkapanttia tai pankkitalletuksia, jos perinteiset vakuudet eivät ole käytettävissä tai ne eivät riitä pankin vaatimusten mukaisesti.