Vippi vai laina? Kilpailuta tai vertaile 100€ - 60 000€, korko alk. 4,5%

Vippi vai laina? Vertaile tai kilpailuta. Kilpailuttamalla saat lainatarjouksia yli 25 eri pankilta ja rahoituslaitokselta. Luottopäätös heti ja rahat tilille jopa samana päivänä.

Esimerkkilaskelma: Joustoluoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-ajat vaihtelevat 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 70.000 €, tarjottu laina voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Joustoluotto.com ei toimi lainanvälittäjänä. Kaikki joustoluotot kilpailuttaa ja välittää hakemuksesi perusteella sinulle sopivin Joustoluotto.comin yhteistyökumppani.

Vippi vai laina?

Vippi vai laina

Vippi vai laina – mitkä ovat erot?

Lähes jokainen kuluttaja tarvitsee joskus vierasta pääomaa rahoittaakseen omia hankintojaan. Moni kuluttaja pohtii varmasti, mitkä ovat vippien ja lainojen erot sekä kumpi kannattaa ottaa vippi vai laina? Suomen lain mukaan käytännössä kyse on täysin samasta asiasta, sillä esimerkiksi pikavipit lasketaan virallisesti kulutusluotoiksi, joten niitä koskevat usein samat lakitekniset säädökset kun kulutusluottoja ja lainoja. Näitä ovat esimerkiksi luotonantajan rekisteröintipakko ja erilaiset säädökset, jotka koskevat lainan myöntämisajankohtaa.

Suomessa puhutaan usein pikavipeistä, kun taas esimerkiksi kehitysmaissa puhutaan mikroluotoista. Käytännössä kyseessä on sama asia eli laina-arvoltaan pieni (50–500 euron) pikalaina, jonka myöntäminen ei velvoita minkäänlaisia vakuuksia tai takaajia. Sen sijaan usein riittää, että lainanhakijan luottotiedot ovat kunnossa. Pikavippien takaisinmaksuaika on usein lyhyt ja se mitataan päivissä tai viikoissa. Hyvin usein pikavippi maksetaan takaisin yhdessä tai kahdessa erässä. Pikavippi myönnetään usein välittömästi, joten vipin hakija saa rahan tililleen erittäin nopeasti, usein jo samana päivänä, kun kuluttaja on lainahakemuksen jättänyt.

Lainojen takaisinmaksuajat ovat perinteisesti pikavippejä huomattavasti pidemmät. Esimerkiksi asuntolainoissa lainaa maksetaan takaisin usein vuosikymmeniä. Näin ollen myös lainasummat ovat usein huomattavasti suuremmat. Minimisummat ovat usein muutamia satasia, mutta käytännössä ylärajaa ei lainoilla juurikaan ole, tosin miljoonalainoihin tarvitaan usein hieman paremmat ja laajemmat vakuudet.

Sitä vastoin erilaisia lainoja ja kulutusluottoja voi Suomessa saada sekä vakuudellisina että ilman vakuutta. Lainojen käsittelyaika on pankeissa usein huomattavasti hitaampaa kuin muilla rahoituslaitoksilla. Pikavippien myöntäminen perustuukin siihen ajatukseen, että osa lainoista defaulttaa aina. Monilla ihmisillä voi olla käsitys, että pikavippi on aina kalliimpi kuin pitkäaikaisempi laina, mutta tämä ei pidä aina paikkaansa. Myös halvempia vippejä on nykypäivänä saatavilla, ja usein suurin eroavaisuus tuleekin lainan koossa ja takaisinmaksuajassa.

Vippi tekstiviestillä

Vielä jokin aika sitten pikavippejä oli mahdollista saada tilattua itselleen tekstiviestillä, jolloin rahan sai myös tililleen lähestulkoon välittömästi. Vippejä myönnettiin erittäin löyhin perustein, eikä myöskään luottotietoja tarkastettu. Tämä aiheutti useita lieveilmiöitä, jolloin paine kansan taholta pakotti valtion ottamaan rahoituslaitokset tarkempaan syyniin. Koroille pyrittiin asettamaan kattoja, jolloin moni epäeettinen toimija joutui poistumaan markkinoilta. Nykyisin vipin saaminen ei ole enää lainkaan mahdollista tekstiviestillä. Jäljelle jääneet toimijat pyrkivät toimimaan huolellisemmin, jotta lainanhakijat eivät joutuisi lainojen ja vippien kanssa yhtä helposti maksuvaikeuksiin kuin ennen.

Vippi ilman pankkitunnuksia

Vaikka lainoihin ja vippeihin on tullut monia uusia rajoitteita, joista monet ovat hyödyllisiä ja tarpeellisia, on lainojen ja vippien saaminen edelleen erittäin helppoa ja vaivatonta. Vaikka lainaa ei enää myönnetä pelkällä tekstiviestillä, voi hakija sitä vastoin hakea sitä suoraan internetistä, jossa paras keino hakea lainaa on tehdä se sivustomme kaltaisen palvelun kautta, jossa hakija voi suoraan verrata lainan tarjojia keskenään. Sikäli kun tarjoajia on nykyään suuri määrä, löytyy jokaiselle lainan hakijalle mieluinen vaihtoehto. Vippiä ja lainoja ei kuitenkaan enää myönnetä ilman tunnistautumista, joten ilman pankkitunnuksia on mahdotonta saada enää pienintäkään lainaa. Pankit ja rahoituslaitokset tarvitsevat pankkitunnuksia henkilöllisyyden tarkistamiseen. Tällä estetään väärinkäytöksiä, kuten lainan hakemista jonkin toisen ihmisen henkilöllisyydellä. Pankkitunnukset saat helposti tilattua oman pankkisi nettisivuilta tai konttorista, mikäli sinulla ei vielä niitä ole.

Lopuksi

Päädyitpä itse millaiseen lainatyyppiin tahansa, on tärkeää muistaa, että lainan myöntäjiä kannattaa aina vertailla. Tämän lisäksi sekä uudet että vanhat lainat kannattaa aina kilpailuttaa, jolloin kuluttaja voi madaltaa lainoista syntyviä kokonaiskuluja ja säästää rahaa.